Takaisin tapahtumiin

Red Nose Company esittää: Aleksis Kivi

Tapahtuma alkaa: 10.09.2024

Tapahtumapaikka: Linnakangastalon sali, Linnakaarto 20, 90450 Kempele

Kuva: Tero Ahonen

Red Nose Company esittää: Aleksis Kivi. Esitys ti 10.9.2024 klo 18.00 Kempeleen Linnakangastalon salissa, os. Linnakaarto 20, 90450 Kempele.

Liput ennakkoon 25e, ovelta 30e. Liput myy Kempeleen kirjasto ja Tiketti. Tikestä ostettuihin lippuihin lisätään 2,50e palvelumaksu.

Ovella lipunmyynti klo 17 alkaen (mikäli jäljellä), saliin pääsee n. klo 17.45. Showtime klo 18.00.

Kesto: n. 2h 20min. (sis. väliajan)

Aleksis Kivi on komedia miehestä, josta tuli monumentti.

Red Nose Company ja Kamariorkesteri Avanti! tuovat näyttämölle Aleksis Kiven elämän ja teokset yhdessä paketissa. Sydämellisessä ja älykkäässä kavalkadissa ilmiömäinen näyttelijäduo Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama, haitaristi Niko Kumpuvaara ja Avantin jousikvartetti johdattavat katsojansa lennokkaalle retkelle läpi koko Aleksis Kiven elämän ja teosten. Sana helkkyy ja musiikki soi! Marzi Nymanin upeat sovitukset luovat klassista ja kevyttä musiikkia yhdistelevään teokseen sibeliaanisia kaikuja.

Esitys liikkuu kansalliskirjailijaan liittyvien teemojen parissa rakkaudesta kuolemaan, eksistentialismista rahaan ja luonnosta nykymaailman ongelmiin. Esitys nostaa esiin myös kirjailijan vähemmän tunnettuja puolia sekä ihmisiä, joiden ansiosta Kivi saattoi olla se taiteilija, joka tahtoi olla.

Näyttämöllä nähdään tietenkin seitsemän veljestä ja Nummisuutarien Esko. Ansaitun paikkansa saavat myös Kiven vahvat naisroolit, kuten Lea, jonka nimeä kantavan näytelmän kantaesityksestä (1869) suomalaisen teatterin katsotaan alkaneen.

Riemastuttavan esityksen on ohjannut yhdessä näyttelijöiden kanssa Linda Wallgren, jonka Kivi-tulkintoja on nähty esimerkiksi Turussa ja Lahdessa. Huumoria ja leikkimielisyyttä säteilevä esitys nostaa esiin Kiven monipuolisuuden kielenkäyttäjänä ja tyylitaiturina. Käsikirjoitus on luotu yhteistyössä Kansallisteatterin dramaturgin Eva Buchwaldin kanssa. Näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tunnetaan oivaltavista klassikkotulkinnoistaan ja saumattomasta yhteispelistään. Heidän klovnitulkintansa Kari Hotakaisen, Ilmari Kiannon ja Miguel de Cervantesin teoksista ovat tavoittaneet yli 40 000 suomalaista.

Red Nose Company valittiin Vuoden Teatteriksi 2023.

★★★★★ - HS
Ihastuttava - Seura
Sydämellinen - Demokraatti
Äkta, intellektuell - HBL
Hullunhauskaa - Suomen Kuvalehti

Kuva: Tero Ahonen

Jaa