Matkailualue Zeniitti

Avaa Zeniitin esite tästä

Avaa Zeniitin viitesuunnitelma tästä

Kempele on 18 000 asukkaan kunta vahvan 250 000 asukkaan talousalueen ytimessä Oulun seudulla. Alueen väestön keski-ikä on yksi Euroopan nuorimmista. Kempele sijaitsee Oulun lentoaseman lähistöllä, joka on Suomen toiseksi vilkkain yli miljoonalla vuosittaisella matkustajamäärällään. Oulun seudun väestönkasvu on pohjoismaiden nopeinta. Kempeleessä on oma rautatieasema ja kunnan suhteellinen väestönkasvu on Suomen nopeinta. Kunnassa perustettiin 116 uutta yritystä viime vuonna ja kunnan työllisyysaste on 75,1 %.

Matkailu kasvaa koko alueella ja uusia matkailuinvestointeja on tulossa Kempeleeseen, Ouluun ja lähiseudulle. Neljän kilometrin päässä Zeniitistä sijaitseva Kauppakeskus Zeppelin ja tapahtuma- ja vapaa-ajan keskus Zemppi sekä virkistysuimala Zimmari ja Leo's Leikkimaa muodostavat matkailukeskittymän Kempeleessä Honkasen alueelle. Toinen suunta matkailulle on Vihiluoto meren äärellä lentokentän läheisyydessä, jossa rannan hyödyntäminen ja runsas linnusto luovat mahdollisuuksia matkailulle. Koronaepidemia on vaikuttanut vuonna 2020 suunnitelmiin.

Kempeleen matkailualue Zeniitti rakentuu Oulun ja Kempeleen rajan tuntumaan nelostien läheisyyteen seuraavien vuosien aikana. Alueen Master Plan on valmistunut 2015 ja alueen keskiössä olevan Destian entisen louhoksen käyttö on lopetettu 2017. Maan hallinta on kesäkuussa 2019 siirtynyt Kempeleen kunnalle ja louhoksen pohjaustyöt on aloitettu 2019. Vesi alkaa nousta louhokseen kun tyhjennys lopetetaan ja louhoksen paikalle muodostuu hienosti maisemoitu, kirkasvesinen kalliojärvi. Järven seinämät muotoillaan ja reunamille rakennetaan valaistu ja aidattu näköalareitti. Myös kiipeilyyn, beach volleyn pelaamiseen ja melontaharjoitteluun tulee loistavat olosuhteet. Kuten myös lasten uinnille ja pitkän matkan uinnille. Järven koko on n.10 ha. 

Alue on kaavoitettu matkailulle ja viitesuunnitelma liikenteen ja toimintojen yhteesovittamiseksi on valmistunut. Alueelle on tulossa ja haussa matkailutoimintoja ja -yrityksiä. Viitesuunnitelma on sen verran väljä, että se mahdollistaa vielä täysin uusiakin ideoita ja toimintoja. Tontteja tulee suunnitelmien mukaan hotelli- ja mökkimajoitukselle, matkailua palvelevalle kaupalle ja vähittäiskaupalle moottoritien läheiseen osuuteen aluetta. Tulossa on myös tilavaraukset seikkailupuistolle, isommalle elämyskohteelle tai kylpylälle, safarien tukikohdalle, vesistön ääreen saunakohteelle ja /tai kesäteatterille sekä moottoritien läheisyyteen tapahtuma- areenalle. Hotellin kannattavuustutkimus on tehty ja sen mukaan suositeltu konsepti hotellille on 120 huoneen midscale - hotelli. Alueella tulee olemaan myös leirintäalueen tontti ja järven eteläpuolelle on rakentumassa Ajax Sarkkirannan ja Kempeleen Kirin yhteinen palloiluhalli. Järvellä tulee olemaan talvisaikaan mahdollisuus avantouintiin sekä luisteluun. 

Kempeleen virkistysreitistöt yhdistyvät Zeniitissä, mikä mahdollistaa todella helpon harrastamisen alueella ja esimerkiksi ski in - ski out ja bike in - bike out -hotellin rakentamisen. Myös valtakunnallinen moottorikelkkareitistö kulkee alueella ja mahdollistaa kelkkailun ja siihen perustuvan yritystoiminnan kehittämisen jatkossa. Neste K Ouluntullissa toimii jo moottorikelkkavuokraamo. 

Alueen saavutettavuus on ykkösluokkaa, lentoasema on vain 10 kilometrin päässä, Kempeleessä on oma rautatieasema ja Oulun keskustaan on 10 kilometriä matkaa. Koko seudun kohteet ovat siis helposti saavutettavissa Zeniitistä käsin ja matkailun vetovoimatekijöiden kasvu lähialueilla tukee toinen toisiaan. 

Haluatko sinä sijoittua Zeniittiin?

Alueen toimijoiden haku on nyt käynnissä ja kaavoitukseen pääsee vielä vaikuttamaan, mikä tarkoittaa juuri yrityksellesi räätälöityä tonttia ja liiketoimintaasi palvelevaa infraa. Kaikki toimijat ovat sijoittumassa täysin uudelle alueelle ja toimiakseen alue tarvitsee useita eri palveluita, sen vuoksi aiomme muodostaa sijoittuvien toimijoiden kanssa aiesopimuksen vuoden 2020 loppuun mennessä, jolloin sijoittuvat toimijat tietävät mitä muuta alueelle on tulossa ja miten alue on kehittymässä jo ennen investointeja. Sopimus muodostetaan vaiheittain, ensimmäisessä vaiheessa ilmaistaan kiinnostus, seuraavassa vaiheessa sitoudutaan enemmän jne. joten mukaan lähteminen on mahdollisimman avointa ja riskitöntä. 

Alueen kehittämisen tavoiteaikataulu

2019 järvi Kempeleen kunnan hallintaan kesäkuussa
2019 osayleiskaava hyväksyttynä
2019 viitesuunnitelma valmiina
2019-2025 kalliojärven ja ympäristön rakentaminen
2021 syksy asemakaava hyväksyttynä
2022-2030 teitä ja kunnallistekniikkaa rakennetaan, sitä mukaa kun kunnallistekniikka on rakennettu, voi kohteiden rakentaminen tonteille alkaa

Tervetuloa toimijaksi Zeniittiin!

Lisätietoa

Kysy lisää ja ota rohkeasti yhteyttä!

Miia Marjanen
elinkeinojohtaja
050 3169701
miia.marjanen(at)kempele.fi

tai

Soile Pitkänen
elinkeinokoordinaattori
040 626 7271
soile.pitkanen(at)kempele.fi

 
Tilaa esite